... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Sunday, June 27, 2010

The final weekends of June '10

To be honest, I have no recollection of what I did on Saturday. Mungkin aku study sket-sket, mungkin aku kemas2 sket. As far as I remember, my Friday went away just like that. Had breakie with Dr. H afta night shift then slept the whole day & night. Fuh, sampai gitu skali aku ni nak recover from night shift. That was my final night shift with ED for the year. Gitu la hobi terkini aku bila ada masa lapang; tido, baring-baring, tido, tengok mekap review kat internet, tido. (Bila ntah nak masukkan study as my hobby).
I actually ada hutang lagi satu on call utk ED coz of the swapping hari tu. Nanti kena check balik kat spital nanti bila. Kalau tak haru nanti.


Sunday, 27th June 2010.
Woke up early, went to Porgie & Mr Jones in Hawthorn to have breakie with hubby. Dah lama tak kuar breakie dgn hubby. Found a webbie that rates most of the restaurants around Australia which I find useful bcoz dia user friendly, boleh search ikut suburb, price, etc.
Makanan dia boleh dikatakan paling sedap yg aku pernah makan breakie kat restoran around Melbourne ni. Yumm!! Selalu aku rate a breakie restaurant based on their hash browns (aku mmg gilaaaa potatoes!!) and their poached eggs. But Porgie & Mr Jones resto doesnt serve hash browns, maka aku rate dia 4.5/5 (kira bagus la tu, memandangkan aku mmg berkira kalau kasi markah kan).
Ni webbie tu:
(http://www.eatability.com.au/au/melbourne/)

Mine: Smashed avocado with buttered mushroom & poached eggs.
The best feta cheese ever!!
Hubby punye: Mr Jones' toast with eggs & special T's smoked salmon.
The restaurant: porgie +Mr JONES
Other breakie places that I would recommend to ppl in Melbourne are Coffee Bean & Tea Leaf and Mackers (Aussie name for Mac Donald's). Yang lain-lain aku pernah pegi tapi buweekkkk aku tak berminat nak ingat nama-nama mereka. Tapi aku rasa kalau makanan2 ni sumer halal sure aku akan stop nyopping & makan luar sentiasa.

Balik dp breakie kami berjalan kaki ke Chadstone, saja-saja bersenaman after a big breakie. Hubby ni tgh gilakan blue ray dvds, while me nak cari some baking stuff. Aku still bersemangat nak buat brownie, considering a few trials before failed mcm apa. Aku akan berusaha perfecting the food that me or hubby suka (contoh laksa Kedah, chicken soup, sambal, kari walaupon takde la sesedap mana kat tekak org lain kot).
Sepanjang jalan hubby bebel2 kata jalan kaki ni bad idea la, mana tau terbeli byk barang, jauh la, penat la, blablabla. Aku pekakkan telinga je. Bila lagi nak ada can jalan kaki bila ada cahaya matahari & berdua-duaan cam gini. Songeh betul dia ni kan.

Hubby tak paham apsal aku kena amik gambar postbox ni.
Aku jawab suke aku la kan. The sun made everything pretty on that very morning.
Jambatan yg kami kena seberang utk ke Warrigal Rd utk meneruskan pendakian ke Chadstone Shopping Mall.

Balik je aku terus bersemangat buat brownie ikut recipe dlm mag Super Food Ideas April 2010 issue. Ni recipe of Seriously Rich Choc Brownie. Aku guna 1 bar dark cooking choc + 1 bar milk cooking choc instead of both dark choc. And instead of adding milk choc bits I used hazelnuts. Rasa-rasanye bleh biol jugak otak kalau semua nye chocolate kan.

Ni la gambar brownie dlm mag tu yg aku bercita-cita nak buat sangat.
Resepinye:
So apa jadi?

The batter jadi. That's a good first step. Aku reduce the temperature to 150°c coz guna Mr. Turbo. And reduce the time to 20mins (adakah ini silap besar aku?... kita tengok nanti).
Mr. Turbo in action.
Bila dah time, aku check brownie aAtas dah ada a good crust tapi dalam still cair. Aku ingatkan kena la letak luar kasi sejuk then dia akan mengeras, macam the ANZAC biscuits. Kasi sejuk for a few hours, tapi bila check tak keras-keras jugak. Aku dah start rasa sakit hati dah. Time angkat menda tu nak check again.....

Aiiyoooooo mak!! Dup! The baking pan tergolek from my hand upside down!!!!
Waaarrgghhhh!!
Remuk jugak hati aku ni.

Seb baik ada separuh lagi batter yg separuh lembik separuh tepu dlm pan tu yg tidak menyentuh permukaan kitchen bench. So the half batter went back into Mr. Turbo, kali ni ikut time dlm mag tu, around 35mins. Note that this dah 2nd round bakar. Bila siap, ada la rupa sket mcm brownie, tapi texturenye more to a thick choc ganache. Sedap jugak, mengikut kata hubby. Boleh dimakan sebagai dessert, breakfast, apa-apa saja.
Huhuhuhu... apa la nasibku with this love-hate relationship with brownies.

Separuh batter yg berjaya diselamatkan & dah abis bakar.
Takde rupa cam dlm magazine tu pon!!
Kena praktis lagi ni.

Lepas kejadian tu dah takde mood dah nak masak dinner best2. Makan pon pasta sempoi je. Study pon ntah ke mana coz jiwa dah tak tenteram disebabkan incident brownie tu.
Sheessshhhh... maka my heartache in the first week of anaesthetics. Huhuhuhu...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...