... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Thursday, June 03, 2010

Rendang-tak-jadi-ala-pressure-cooker Melbourne Style

Ni la ntah apa nama lauk aku masak before bertolak ke airport mlm tadi. Punye la semangat nak guna pressure cooker for the first time. Masak rendang, sebab dgr kata daging jadi lembut melt-in-the-mouth & cepat masak. Kelmarin study the instruction to use the pressure kata tak bleh kering, kena sentiasa ada some water to create the pressure in it. Well, in my opinion (and experience yg tak seberapa tu) kena la agak-agak AND practise makes perfect. Hehehehe..

Ni la rendang-tak-jadi-ala-pressure-cooker Melbourne style.
Walaupon tak jadi, hubby aku teruja dgn masakan ni. Dia kata.. "This is the nicest thing I've ever had in a while!" Chehh.. sabar je la, selama ni aku masak tak nice ke? Chehhhh chehhhhh..
Hehehehe.. tapi betul la kata dia. Memang sedap daging tu masak dlm pressure cooker. Tender-loving-care gitu. Nyaaammm...
Semangat aku nak masak lagi guna pressure cooker tu.

Boleh la tahan.. rasa & rupa

Oh well.
See you soon Melbourne.
Hellloooooo Kuala Lumpur. =)

4 comments:

Chibi Maruko said...

oh balik bercuti yea.. ambil gambar bebanyak tau... nak tenguk..

Lady of Leisure said...

wah teruja i tengok your rendang.. besok ni my mom nak datang boleh la mintak dia buat kan rendang, rindu nak makan hehe...

TopsyTurvyMum said...

Ana,
i agak u letak air byk tuu...takper, next time jgn taruk air, biar air daging tu keluar sendiri.

apa2 pun janji saiful sukaaaa..

Sampai KL makan apa dulu?? jeles betul!! hehehe..

aquahartz said...

Chibi,
i senantiasa ada camera in my hand, sampai my family kata i 'pening' ke apa, hahahahha.

Lady,
Selalu rendang i jadi guna cara tradisional la masak dlm kuali, letak atas api ~3jam gitu. Ni lain macam je :P

K.Nana,
Tu la i mmg kena adjust air tu. Takpe, lain kali try lagi kan.
Oh ye, sampai KL makan sate dulu, berserta mee hoon sop gaya mak, serunding, keropok ganu. Slurrpss..
(Abis laaa baju makin ketat dah ni baru 2hr).
K.Nana, ur piriton dah selamat beli.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...