... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Sunday, June 20, 2010

My kitchen gadgets (2) & football

Pagi ni hujan. Hubby dah pegi meeting utk dia punya GPM mid-morning tadi. Aku tinggal sorang, mebbie this is the chance for me to actually clear up the luggage... aaaaand study anaesthetics since lagi seminggu je lagi nak start.

View from my kitchen window.
Pokok tepi rumah yg hampir togel.
Hubby terlebih excited to try our 'new' coffee machine malam tadi. Dia dah beli siap2 grounded granulated coffee Lav Azza, both decaf & normal ones. When I sed its 'new', 'new' pasal first time guna, tapi takde la baru beli. Ni one of the 2 coffee machines hadiah kawin yg aku baru angkut from M'sia hari tu. Selama ni dia bermastautin kat my parents place. Lagi satu tu aku kasi family aku kalau diorang berminat. Malam tadi we tried the decaf one, this a.m. the normal coffee. Seb baik hubby buat mild.. I seriously dont like any strong coffee, especially those from cafes.
Hadiah kawin; a simple Pensonic coffee machine.
Pagi ni as expected Aussie news are all rage & anger pasal last night's red card. Biasalah, Aussies di mana-mana akan non-stop bising kalau diorang kalah, & again non-stop berbangga riak (setiap minit akan ada iklan kat tv/radio) kalau diorang menang kan. Bosan.
Aku tak layak untuk komen apa-apa pasal bola pasal aku tak tau much about it. Yg aku tau hubby jadi sangat frustrated bila Harry Kewell dapat kad merah daripada ref Roberto Rosetti sebab si Jabulani terkena H. Kewell's upper right arm anterio-medially masa kat goal post sana. Tak tahulah sengaja or tidak, tapi repeated re-run of the video (according to multiple news webbie) kata Kewell's arm memang gerak sedikit ke arah bola bila si Jabulani melayang ke arahnye. Lepas kena tangan tu, obviously si ref kasi kad merah & tendangan free kat Ghana. Aku tak nak komen fair or unfair menda tu. Ghana dpt free kick.
And di saat-saat Jabulani ditendang ke arah goal, hubby dgn selambanye tukar channel coz dia frustrated. Grr.. sakit hati aku. Walaupon tendangan percuma aku nak gak tengok bola tu masuk gol. Menyampahnye aku dgn hubby malam tadi. Deep in my heart, and aku actually sed it upfront kat hubby, I hope Ghana or Serbia or Germany will lepas to the knockout stage :)
Selepas sepuluh tahun di sini, aku masih menyokong pasukan lawan bila Aussies main kat apa-apa world games. Malaysia tetap di hati, sebab situ lah tempat aku lahir & tempat di mana mak abah dgn susah-payahnye membesarkan aku. Ye, aku menuntut ilmu & menyambung training di sini, mostly digaji oleh Australia sepanjang training, tapi aku still rasa I dont belong here. My Aussie frens will
once in a while ask me if now I feel Australia is home.. aku cuma mampu tersenyum.

Lupakan pasal bola sepak jap. Aku kemas2 barang kat dapur tadi.
And banyak rupanye kitchen gadgets yg aku bawak from M'sia, also some yg dapat hadiah & some yg kami beli sendiri. Aku bawak balik a smart power board with switches (pelik ngapa kat Australia ni takde powerboard yg ada switches, kalau ada pon yg brand mahal). Power board ni boleh masuk apa-apa appliances from around the world, and since aku ada byk menda dari M'sia & Australia, this one is very handy.
I sooo love my kitchen.

Pensonic toaster, hadiah kawin jugak.
Bawak ke sini lepas cuti raya last yr.
I survived whoopwhoop with this Sunbeam sandwich maker/toaster.
Periuk nasi Pensonic kesayangan yg abah belikan masa mula-mula nak ke Au in 2000 dulu. Still jalan, banyak berjasa, esp. masa tinggal kat halls & kat whoopwhoop. Tengok, ada tulis nama lagi, ye la kat halls tu ada byk tangan hantu.

3 comments:

Lady of Leisure said...

cantiknya daun yang ada air tu.. daun apakah? btw, teringin nak tanya(if u dont mind), anaesthetics tu orang yang allergy macam i ni boleh ambik ke?

aquahartz said...

tak tau la daun apa ntah tu. tapi setiap hari rasa nak tebang je pokok tu. nyemak.
allergic cam u? u boleh amik tramadol tu, so rasanye u boleh amik morphine coz sama geng. some of other anaesthetic drugs i tak pasti u boleh ke tak, kena try dulu.

Lady of Leisure said...

ic.. tq so much dear.. appreciate it...have a nice day ahead yeah..
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...