... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

=)

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, June 05, 2010

Nasi Tumpang (lalu)

Friday, 4th June 2010.
Had a good night sleep. Pagi tu ingatkan nak gi shopping terus, tapi kesian kat my youngest brother ada his final mid-year exam, so aku temankan dia study sket pagi tu.


Went to MidValley Mega Mall kat Bangsar to have lunch with mum. Kami makan kat restoran Belanga, rasa cam restoran makanan negeri Kelantan. Mum just ordered air durian belanda. I had nasi tumpang (lalu) ikan, nasi kerabu with ikan bakar & air serai. Tak tau apasal plak dia panggil nasi tumpang tu. Mungkin nasi ni dicipta oleh sorang hamba Allah ni, masa tu dia menumpang kat rumah org & tak mampu bayar sewa, maka dia masakkan nasi beserta some lauk hasil penangkapan dia utk tuan rumah, disebabkan rasa sedap maka tuan rumah amik kesempatan jual, maka famouslah nasi tumpang itu. Tak tau la betul ke tak cerita ni, nanti aku Google.

Nasi tumpang berbungkus.
Nasi tumpang tidak berbungkus.
Ada serunding, sambal, ikan bilis, telur, etc.
Nasi kerabu with ikan bakar.
I had the spesel sambal belacan ordered as well.
Left: lemongrass juice. Right: air durian belanda.
Tak sempat nak shopping banyak sgt pasal aku kesuntukan masa. Just beli baju kerja coz half of my baju kat Melbourne sana have been put aside coz tak muat (huhuhuhu... sedih). Rasa cam takde harapan nak muat balik, maka beli baru je la senang. And rasanye tu la limit aku, tak nak beli lagi besar lagi dah. So kena jaga makan. =P

My favourite kiosk/store: the Skin Food =)
Malam gi rumah my cousin. Her daughter is getting married next week. Went there after Isyak & dinner. Seb baik coz kalau tak, sure terpaksa makan lagi banyak kat rumah dia.

One of the cats at my cousin's place.
This one is si Buta (sebelah) 4m.o., nap jap.
Another one, si Gemuk, 4m.o. Yg ni active sket.
Si Gemuk nak kejar camera.
Ok, sambung citer Sabtu nanti.

2 comments:

TopsyTurvyMum said...

Knana pernah gi Belanga ni..makan nasi kerabu dia..

wallahhh..besttt!!

aquahartz said...

Boleh tahan. Buat sendiri pon best :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...