... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

=)

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Sunday, June 20, 2010

Roti home-made

Pagi semalam, lebih kurang kol 10++am, bawak kereta ke Dent Wizard to get the final parts yg diorang hutang hari tu. Gila ngantuk driving coz balik rumah from work mlm sebelumnye iaitu hari Jumaat hampir2 kol 2am, even tho I was supposed to finish at 11pm. Hampas tol. Sebab penat & sakit2 badan, aku cuma mampu terlelap hampir kol 3pagi, tu pon interupted sleep. Kejap je kerja ganti parts tu, lebih kurang ~10mins. Balik tu singgah supermarket cari bread flour, Defiance, as p TTM's advice. (Thanks TTM).

My first roti ever, thanks to Mr. Beville Breadmaker :)
Dah ada bread improver + bread softener halal from Malaysia ni, so bersemangat la aku nak buat roti kan. I chose the milk white bread, thinking of the nice taste of sweat milk
bread that I tasted some time ago. Got the recipe from the breadmaker manual itself, so senang lah. I chose 750g, instead of 1kg loaf, ye la kalau tak jadi takde la rasa rugi sangat even tho cuma 250g difference je. Sukatan semuanye guna Aussie metric measurers; sudu, cups, weighing scale. Setting 3 utk Sweet, & crust Light.

Bunyinye ngek ngek ngek during the kneeding phases made me a little excited. Aku tengok thru the window when it was in progress... aku cakap kat hubby, "Wow, the machine is very smart, look at the dough.. no more bits of dough stuck on the wall of the pan. All in the dough". Hubby pon gumbira tengok aku excited cam gitu. Bau coming frm the breadmaker cam pelik sket, mebbie coz of the new machine or bcoz of the cool scalded milk or because of other ingredients in it. Tapi tak kisah, asalkan hasilnye best.
Aku 'ter'switch off power point masa final proof stage, ingatkan tu switch periok nasi. Bila tunggu hampir 2jam baru sedar Mr. B. Breadmaker dah tertido. Seb baik final rise, so aku cuma kembalikan ke setting bake only.

Hasilnye ialah roti yg sangat gebu, nice texture evenly distributed except for the crust yg slightly crispier than what I would have liked it to be. Mungkin pasal aku 'ter'switch off the machine kot tadi, tu la pasal crust dia agak rangup. Nonetheless rasa roti ni.. sedap la jugak, considering its my first time working with Mr. B. Breadmaker. Hmm... ada sedikit masin... aku rasa aku dah bubuh garam ikut sukatan yg betul tadi. Aku ikut betul2 sebab manual tu kata kalau terlebih/ terkurang nanti roti jadi bantat or tak sedap or pelik. Mebbie next time aku akan kurangkan siiikit garam tu.
Mr. Beville Breadmaker in action.
Fresh warm milk white bread (and a hot breadpan!)
The fresh bread, bau sangat sedap!
Despite the rangup crust, isi dia sangat sedap & gebu.

4 comments:

TopsyTurvyMum said...

Yay!!

akhirnya dpt jugak makan roti homemade..
tu..u potong masa tgh panas ke???

aquahartz said...

Ha'ah. Semangat sangat. Tapi satu slice je. Pagi ni baru potong slices betul2. Best, best.
Kena experiment banyak kali baru bleh jamu member2 :D Tak sabar ni.

Thanks for ur advice, K.Nana.

Lady of Leisure said...

wow sangat gebu nampak... buat smoked salmon sandwich sedap nyaaaa... uwaa...

aquahartz said...

good idea. jap lagi buat bekal gi night shift. nyaaamm..
dah beli dah cream cheese.
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...