... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, June 01, 2010

Winter

1st June 2010.
Winter has come, as p calendar. Believe it or not, its my 10th winter here in Melbourne. 10th!!
The weather has been kinda good for a winter in the past few days. Sunny during the day & slightly chilly during the dark (or is it me who has finally gotten used to Ms. Winter!!).
Aku still tak suka winter or any cold weather at all.. hehehehhe.

Pokok2 depan rumah. Pokok2 kebal belum brownish lagi coz during autumn
we received delightfully lotsa rain + sunlight.
Ada jugak yg dah togel tu.
Daun ni dah keperangan sket. Tak tau la bila dia gugur.
Last year cepat je dah botak. Tahun ni kebal kot.
Anyhow, this is the time of the year where semua org sibuk either shopping or pulling their hair off their heads.

Its 'End Of Financial Year Sale' time, massive shopping sana-sini around Australia membuatkan some people are easily misled about the savings they'll get if they go shopping around this time of the year. In my opinion, most of the stuff on sale are kinda crap & stock yg lama-lama punya. Ada yg bagus, if u really need them. And most of the offers these past few years kinda tak berbaloi dengan quality barang2 ni, and most people know that barang2 kat Aussie ni kalau ikut kualiti memang mahal nak mampos berbanding dgn barang2 kat tempat lain. Despite all these reasons, kadang2 aku kecundang jugak nak blanja itu-ini & selalunye aku tak kisah dgn kualiti.. hahahaha..
Well, now aku dah bijak sket. Aku shopping utk kepuasan sendiri kat M'sia je & on rare occasions kat sini.. itupon kalau 'perlu' je.. hehehehhehe.

Okay, tu bab shopping. Ni bab end of financial year plak. Masa ni la time kena renew pelbagai registration especially the docs & those in health care. Macam-macam, AMA la, journal la, training college la, etc. Jugak masa penuh cabaran nak kutip & kumpul balik aaall the relevant receipts coz starting 1st of July until 31st Oct of each year ialah time utk file tax return. Aku serious menyampah time ni. Sakit otak. Buat thru online kinda senang tak yah susah2 nak jumpa accountant (takyah kuar duit, even though tax deductable), tapi online programme tu punye la pening. Bukan itu saja. Ni la masanye tukar rotations, meaning assessment by the bosses. Also time apply utk kerja next year, utk training, blablabla hal kerja. Sakit otak sungguh.
Tunggu je la bulan-bulan depan aku jadi bengong pasal menda-menda ni sumer.. just like the years before, every single year...

Aku ni tengah pening utk cari org cover aku on the 14th June in ED. Aku tgh try nak get a colleague to cover for me, harap2 dia sudi. InsyaAllah.
HR yg teruk tu punye la hampas tak nak cari locum & diorang punye attitude is like.. 'nasib kau la, kitorang memang tak nak cari locum'. Bodo gila. HR memang ada favouritism, some docs diorang layan cam king esp. yg kerja sementara kat sini from the UK, Ireland, negara2 orang putih lain. Kalau cam kita ni, ish, sangat hampas. Tahi sungguh.

Ni jap lagi nak kena bayar bills bagai, masak & malam karang nak kena packing plak. Harap-harap semuanye ok.
InsyaAllah.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...