... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, May 29, 2010

Fu-cuk? Su-cuk? Su-suk?

Dilemma aku hari ni sebelum gi kerja: Apakah maknanye Fu-cuk, Sucuk, Susuk?

Fu-cuk: tauhu kering yg orang guna dlm masakan. Aku panggil daun-putih-dlm-sup. Rasa cam tauhu, not surprisingly. Ramai org suka, but not my favourite lah. Kat sebelah ni gambar si fu-cuk ni. (Terpaksa bubuh dash in the word coz if u google it, u'll find some offensive sites with that word... hubby pon masa baca ni dia like.. 'Why did u have to put the word in ur title?')

Susuk: menda yg bubuh kat kulit oleh pengamal ilmu hitam sebagai daya penarik, kasi lawa sentiasa, anti-aging. E.g. berlian, duri2, etc. Haram in Islam. Ini membawa kepada persoalan.. how about Botox, silicon injections, those anti-aging skin care, face lifts, etc.. haram ke halal? Ingredients hafta be halal for a Muslim to use, but how about the idea & principle behind it?

Sucuk: haaaaa... tau apa menda ni? Ni dalam gambar kat bawah ni. Harga dalam aussie dollar. Masa baca the name kat kedai daging halal hari tu aku cam tercarik2 la menda daun putih tu. Aku cam terfikir.. apsal ada si daun ni among all the cured meat kat situ. Pas tu aku tanya la pekedai tu & dia kasi rasa. Ooooo... some sort of daging rupanye.. dia kata beef. Its a Turkish cured beef, mainly used dlm masakan something, boleh jugak makan raw tapi kurang sedap.
Apa aku & hubby buat pagi tadi with this?
I made pizzas guna Mr. Turbo (with some Lebanese white bread) & hubby buat dia nyer scrambled eggs with sucuk. Pizza tu kekurangan bahan, takde mushrooms, feta cheese, pineapple. Aku bubuh tomato paste, tomato sauce, mixed herbs, carrots, sucuk/ salami/ corned silverside, cheese. Pizza tu utk buat bekal kerja jap lagi & for hubby to eat dinner. The scrambled eggs dah abis tadi lagi, tak sempat amik gambar.

Left: sucuk pizza
Right: salami & corned silverside pizza

3 comments:

TopsyTurvyMum said...

semua sukaa..hahha

sucuk mmg best wat pizza kann

Lady of Leisure said...

sucuk i tak pernah makan..ingatkan ibi apa tadi daging rupanya... nampak sedap...
tapu yg fucuk tu i memang hantu betul, masak sup sedap kan... baru last week i buat hehe..

aquahartz said...

sucuk boleh la tahan. hubby suka.
i biasa2 je. best la nak buat pizza ke apa buat bekal gi kerja :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...