... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, June 04, 2010

Naik kapal terbang ke KL

First time naik Air Asia ke KL from Melbourne. Seperti biasa sebelum ke airport aku akan ada kekacauan anxiety. Aku memang tak suka naik plane, tak suka gi airport. Jiwa kacau sehari sebelum ke airport sampai la dah touch down on the other side baru la berhenti my sinus tachy. Gila la.. kalau setiap kali travel aku cam ni, bleh dpt cardiomyopathy ni. Ish ish..

Okay, dipendekkan cerita. I'll tell you the good & the bad about going with Air Asia, from my point of view.

The good:
- Cheaper for the tix, and campur-campur sumer yg dibayar (luggage, comfort kit, food, book seat) still cheaper beratus dollar than other commersial flight. Kalau upgrade pegi ke XL (ala-ala business class) walaupon mahal 2,3ratus dollar dari common economy seat, still kita dpt layanan & kerusi bes bleh baring.
- Bleh choose berat mana luggage utk bawak, and bayar ikut berat yg kita nak tu. Kalau flight biasa lain, standard la kan brapa-brapa weight limit, kalau lebih kena bayar. In my case kurang berat balik ke KL & berat abis balik ke Melbourne. Hehehehhehe.
- Tak ramai baby, in fact takde baby. Yg budak2 pon jenis yg dah besar skit dp toddlers. So kapal terbang tu best, tak bising dgn suara tangisan budak2.

- Food. Walaupon kena bayar, ikut tekak aku ni, macam lagi sedap je dp MAS/ Singapore Airlines/ Qantas/ Virgin Blue/ AA/ British Airways (yg halal yg pernah aku rasa).

- Pramugari/ pramugara. Macam lebih friendly je dp MAS.

- I paid for the comfort kit. So dpt bantal leher, selimut nipis, tutup mata. Bleh amik bwk balik.

The bad:
- Kapal terbang yg sempit. Kerusi economy class yg sempit & takleh nak recline byk sgt. Aku yg sebesar anak gajah ni sure la terasa lemas senantiasa dok dlm tu. I was lucky dpt dok kat aisle seat blakang skali, which is relatively wider than other seats. Dah tu sebelah aku takde org (mebbie org tu cancel kot). Bleh la baring2 sket.

- Takde enterntainment system. So kalau long flight mcm Melb-KL, bosan ya amat la kalau tak dpt tido mcm aku. Lucky ada my fon + my iPod Nano peneman kebosanan.
- Takde magazines. I bought my own magazines.
- Kapal terbang yg bising. Or mebbie aku je yg dah tak berapa bleh nak tolerate with loud noise nowadays. Tapi masa dengar iPod aku tu, terasa cam telinga aku jadi pekak plak.
- Kapal terbang tu SEJUK NAK MAMPOS. Aku rasa sesak nafas sepanjang perjalanan. Selimut dia nipis gila. I brought my own socks & my winter jacket, still aku tak tahan sejuk. And kapal terbang tu takde tombol nak adjust the aircond mcm kat MAS.
- Toilet. Takde kertas lapik kerusi toilet mcm kat flight biasa. Takde lotion tangan. Takde paper cup. Takde berus gigi/ shaver. Toilet sempit. Kalau dah ramai2 tu busuk jadinye toilet tu (seb baik the stewardess spray air freshener after a while).
- Bila sampai kat KLIA LCCT takde airbridge. Kalau ujan batu ke apa, terpaksa la basah lenjun merentas parking kapal terbang tu ke airport terminal. Tapi seb baik cuaca baik masa aku sampai tu.


My conclusion:
- I dont mind travelling with Air Asia... as for me, mebbie aku nak upgrade gi XL considering aku ni byk songeh & manja (seperti dikutuk oleh adik aku). Aku tak suka naik flight & sometimes perjalanan on the plane is kinda traumatic to me. So aku nak make myself comfortable when I'm travelling. Bleh aku nyopping byk2 coz bleh choose luggage limit kan.

Pemandangan frm my seat kat blakang skali.
Tak tau kat mana ni, mebbie M'sia or Indonesia.
Jalan kapal terbang.
Kapal terbang yg aku naik. Airbus.
Aku turun ikut tangga depan.
Takde airbrdge kena jalan ke terminal.

2 comments:

Lady of Leisure said...

i suka nak naik flight tapi once dah naik i takut lah pulak hehe.. apa2 pun i mesti nak duduk tepi tingkap...
wakaka cam bebudak i nih kan..
:D

aquahartz said...

ye ke? i dah bosan dah naik flight.
kalau ada pintu suka hati doraemon best kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...