... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, June 26, 2010

Kelmarin.. percubaan buat roti kentang

Kelmarin (Thursday) was my last night a.k.a. my last shift in ED for the rotation. Aku terasa nak buat this roti kentang that I found the recipe on Mat Gebu webbie. Kalau balik M'sia aku memang tak pernah lupa beli potato bread kat Giant or Carrefour. Sedap & gebu & manis (ni yg penting ni). Since dah ada breadmaker, apa kata aku buat some roti kentang since kat Aussie ni mmg takde jual (atau aku yg tak jumpa lagi).

This percubaan membuat roti kentang was my 2nd use of the breadmaker. Tengok recipe kat Mat Gebu rasa cam sedap & mudah je.

Bahan doh: (Semua ni aku bubuh dlm breadmaker guna setting 'Dough', yg berat & basah dulu. Yeast bubuh last skali)
300g tepung roti.
2 teaspoon instant yeast.
3/4 table spn susu tepung.
3/4 teaspn garam (aku bubuh less than 1/2 teaspn).
50-70g gula halus (aku ikut Mat Gebu, guna 60g).
60g mashed potato.
1/2 biji telur (lagi setengah utk sapu atas roti sebelum bakar nanti).
135ml air sejuk from the fridge.
30g butter.
1/2 teaspn bread improver.
1/2 teaspn bread softener.

Bahan kastard:
1 table spn tepung gandum.
1 table spn tepung kastard (aku guna tepung kastard vanilla).
1 table spn butter.
4 table spn gula halus.
1 cup of fresh milk (aku guna full cream fresh milk).
1 biji telur size A.
Secubit garam (mat tak letak, aku pon tak letak jugak).

Ni kejadian sementara tunggu dough aku dah proof. Buat sebiji ikut Mat Gebu ajar, double boiler. Last skali baru masuk mentega. Tapi aku silap, masa dia kat atas api tu, aku gi lepak tgk tv ngan hubby. Bila tersedar separuh kastard tu dah jadi kastard, tak bleh masuk dlm pipe nak piping dia. Jadi aku dok makan je la kastard tu. Kesian roti aku takde kastard.

Acara paling best ialah acara tumbuk dough nak kuarkan udara. Melekit dough tu ye. Hubby siap bantai gelak tengok aku tumbuk dgn gamaknye dough tu kat dapur. Hahahahaha. Best cam tumbuk orang. Mat Gebu bahagikan ke 15 bahagian, tapi aku tak kuasa nak bagikan byk2 coz melekit, so aku main korek2 je. Dapat la 11 bahagian yg langsung tak sama besar & rupa cam kapas yg dah kena penyet2. Jadi la kan. Aku celup je dough2 tu dlm telur tadi coz aku takde berus nak sapu. Then let the Mr. Turbo do the job bakar roti. Mat Gebu guna suhu 180°C selama 20mins, Mr Turbo kena guna 150°C for 10-15mins. Itu pon dah cokelat habis roti aku, takde rupa cam kat kedai pon.

Tengok la kerja tak senonoh aku, aku bubuh jugak
la some of the cecair kastard tak jadi aku tu.
Macam manggis =P Huduh di luar, gebu & sedap di dalam
Seb baik hasilnye sedap & gebu la jugak. Bawak sumer kat ED, seb baik habis. Lain kali aku buat lebih sket & banyak sket.. provided jadi la. Aku kena masterkan cara buat piping kastard tu nanti.

3 comments:

Lady of Leisure said...

mana ada huduh nampaks edap lagi ada.. luar nampak cam crispy dalam nampak gebu gituuu...

Lynnda Hosni said...

thanks Dr A... for dropping by my blog and leave comments...:)
Hmmm huduh takpe janji sedap :)

aquahartz said...

Seb baik boleh dimakan & dihidangkan kat org. :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...