... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, November 06, 2010

Hutan dah hampir jadi ladang =)

Tak jadi nak ngutuk2 hospital. Malam tadi was cruizin'. Ada la awal2 tu ntah apa2 macam biasa but tolerable.
Satu menda best: this patient had a manipulation of fractured distal ulna/radius under Bier's block in ED. Coming up to the ward, the plasters applied by the ED people was tooo tight apparently, so this poor old lady slowly developed almost compartment-syndrome-like. Had to use the plaster cutter, yg besar gajah macam chain saw gamaknye, to cut open the plaster to release the pressure. Sejam jugak la aku dok kat situ menggergaji plaster dia tu. Seronok jugak. Hahahaha. Terasa mcm orthopaedic surgeon plak. :P Dan beberapa admissions, a few other small things on the ward.

Boleh dikatakan mood aku ok la sepanjang malam. Cuma yg tak berapa bestnye aku kurang sihat. Went back home early around 6am. Sempat la gak sambar 2 biji kotak besar sebelum balik tu. Alhamdulillah jalan clear so best la nak drive laju-laju takde sapa kat depan aku. Yes!! Tahan je la sakit tu. Terkejut hubby tengok aku kat rumah time Subuh tu, slalu around 9++am baru sampai rumah. Pendekkan cerita, malam ni aku tak kerja... Alhamdulillah. Aku tak tau cam mana aku nak survive the whole Sunday kena tahan mata so that boleh tido malam since Monday a.m. will be my first day in ICU. Sangat-sangat lega.

Around 8++, masa aku tgh nak try lelap tu, tetiba... NGENG NGENG NGENG KRAK NGENG NGENG!!! Urrghhh.. bengkek la jugak, tapi terpaksa la tu gardener nak clearkan hutan kat backyard & front. Skang dah clear banyak. Tinggal a few small things kena clearkan esp. yg dekat washing rail tu.

Such a nice weather today. I'm sure ramai Melburnians tengah bergembira outside. Max 24°c today. Final day of the Spring Carnival/ the Races. Hubby terpaksa pergi dengan kawan-kawan sekolah dia sebab diorang dah beli a ticket for him. 2 of them are getting married soon, so hari ni is one of the buck's party la kiranya. Aku dok rumah je la rehat. Takkan sibuk nak ngendeng kat laki kan, tu event utk para lelaki sebelum sorang tu kawin. Banyak lagi menda nak buat ni, selain dp study utk ICU. I havent actually started studying properly since I got back here from cuti raya hari tu. Jetlag la katakan :P

Ha, ni gambar2 dari garden yg dah hampir clear petang tadi. Saja jalan-jalan sekeliling rumah amik angin segar. Amik byk sangat angin kot, skang dah hay fever balik. Sakit kepala.

Bunga rose depan rumah aku. Tak tau species apa.
Tak sihat tu, kami tak jaga :P
Layan je la. Slalu kalau ada byk bunga aku akan gatal cabut semua petals
& tabur atas kereta kami. Hubby tak suka of course, coz of the bugs & hayfever :P
Yg ni kecik lagi, tak boleh cabut. Hehehe.
Comel sgt. Lagipon kereta hubby takde kat rumah, tak boleh tabur.
Ntah weed apa ni. Cantik kaler purple.
Ni lagi satu pokok kat backyard, semalam ada rupa jungle.
Pagi ni dah cantas banyak dah.
Ni pokok kat tepi rumah. Ntah apa. Slalu aku rasa nak cantas semua
coz ganggu aku nak ke backyard nak jemur kain.
Kalau tengok dekat-dekat, cun kan kaler dia..
soft purple gitu. Or kaler lavender.

7 comments:

lemongrass said...

Tak jaga pun dah cantik bunga2 ros tu, kalau jaga, mau bertambah2 lah cantik nya nanti kan, hehehe.

=) said...

:D Dah tak perlu jaga dah. We r moving to a new plc soon. Will keep u updated of the new house. Hubby suka this new house coz it means that he doesnt hafta suffer much when spring comes :P

Kazaztan Team said...

salam...suka tgk bunga lavender tu... bau ye pun wangi aje

A~ said...

ops, sorry dear. i tak patut bubuh perkataan lavender kat situ. its not bunga lavender. i maksudkan warna bunga tu lavender in colour. sorry sangat. ni tak tau pokok apa, ianya satu geng dgn pine/palm. nanti i bubuh lavender flowers ok.

Kazaztan Team said...

oooo...saya pun mungkin tersilap baca...tak pe nng letak ye..

Lady of Leisure said...

bestnya ada rose kat rumah u... i geram everytime pergi kedai pokok tengok bunga rose but i know dengan cuaca panas ni susah nak bela.. end up mati gitu jer rose2 tu hehe.. or memang i sendiri tak pandai jaga

A~ said...

rose banyak duri la lady. plus dia punya pollen kinda banyak kan. not only lebah, other insects & ulat pun suka jugak. :P 'precious' eh i? hehehehheee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...