... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, November 06, 2010

Sabtu yang penuh berinformasi

The weather was really nice outside. Aku ingat nak go for a walk but penat gila, plus malas la nak jalan sorang-sorang. Selain dp tangkap2 gambar kat luar masa amik laundry tadi, aku dok depan TV je manjang. Banyak pulak documentaries on TV hari ni. Hehehe.. jgn terkejut ye, aku ni skema sebenarnya. Dari kecik suka tengok documentaries. From nature, universe, religion, adventure, technology, travel, food, politics, biography, history, apa-apa sajalah.

Satu yg menarik perhatian aku masa aku bangun tadi ialah.. some binatang ada horizontally elongated pupils! Wah.. kagum aku. Aku dengar kat TV tadi, kelebihan pupils cam gini ialah they have wider visual field than us. Tak dapat aku bayangkan cam mana. Tapi tu la kuasa Allah swt. Most bovids (animals from Bovidae family) ada mata yg boleh diubah2 jadi cam gini esp. waktu malam. Contoh bovids are bison, buffalo, antelopes, goats, cattles & sheeps. Gambar kat bawah ni tribute to http://gurneyjourney.blogspot.com/2010/07/rotating-eyeballs.html

Tengok mata hitam dia. Where is the iris?
Tu semua kambing bagai tu dalam petang ni punya episode of David Attenborough's The Life of Mammals: Plant Predators. It was on channel Gem. Menarik jugak tu. Teringin aku nak join dia jalan-jalan sambil mengkaji kehidupan haiwan-haiwan liar ni. Ni gambar of one of his documentary series. Gambar from sini
Then aku gi tengok March of the Penguins, on channel 9. Its a 2005 French nature documentary film. Its about the life of the emperor penguins in Antarctica. Comel sungguh anak-anak penguin tu. Penguin ni jenis gergasi, bukan yg macam ada kat Phillip Island, Vic, Au ni. Sini punya species kecik comel.

Emperor penguins dlm film tu.
Gambar from sini
Ni pulak Little Penguin kat Phillip Island, Vic.
Kecik gila and very cute. Gambar tribute to Google.
Papan tanda kat parking lot kat Penguin Parade.
Gambar Google. Ours ada tersimpan dlm storage :)
Ni pulak my talking Pingu :)
Ada satu iklan baru yg aku cam suka pulak coz its so sweet & comel. From OPSM, syarikat cermin mata terkenal kat Au ni. Selalu aku malas nak layan iklan. Tapi tadi tengok iklan baru ni, rasa cam best plak.
Tengok la kat YouTube iklan baru ni. Boleh search OPSM Love's Eyes Ad. Cute!.
Lepas kisah penguin, aku dok layan slot The Universe kat SBS plak. Episode kali ni tajuknya Mars: The Red Planet. Wow, mengagumkan. Percaya tak masa kat high school dulu aku masuk kelab astronomi? Tapi pasal aktiviti mencerap bintang adalah tengah-tengah malam, maka aku adalah di antara ahli-ahli kelab yg paling malas skali. Tido lagi best daripada tengok langit bertemankan nyamuks & wat nots kat asrama sana.
Ni gambar tribute to this link.
Puas tengok documentaries today. Semakin besar semakin jarang aku dapat tengok documentaries. Mostly coz masa & responsibilities lain. Partly jugak most of my frens around me tak berminat nak tengok documentaries, most think that its uncool to watch anything geeky like this especially bila berkumpul beramai-ramai. I guess its not trendy anymore to be knowledgeable or geek nowadays ey.

Dah berjam-jam dok depan TV tu, baru la terasa cam lapar. Makan Maggi instant noodle saja. Malas nak masak coz hubby takde dinner ni. Lagipon makanan semalam banyak lagi cuma aku nak ubah selera saja. Bubuh cili banyak-banyak dalam Maggi perisa kari itu. Wooww.. meletops! Nangis gua.

Penutup selera perut malam ini ialah this frozen yogurt that we bought the other day kat Coles. Yg ni blueberry flavour. Hubby dah ngabihkan my portion of Mini Almond Magnum. Hmmpphhhh!!! TV pon dah tutup, takde citer best lagi dah, selain daripada movies yg aku tak berminat nak tengok.

2 comments:

Lady of Leisure said...

hi dear how r u.. huwaa.. i just came back dari kampung... hehe..
i pun kalau buat maggi kan takde bende lain takpe but must letak cili padi kasi nangis skit hehe..

A~ said...

maggi kari flavour yg pedas la best kan. pas tu letak udang, sayur2 sket.. hmmmm nyaaamm.
wah best la balik from kampung. yummy food. i'm heading to ur blog plak. :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...