... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Monday, October 18, 2010

Di sebalik hutan sana...

Ni karangan aku semalam while waiting to finish the shift at 830pm.

Sunday, 17th October 2010.

At work, while waiting for the overnight person to come for a hand over of shift. Sedar tak sedar dah nak abis pon weekend shift ni. 2 days of working from 7lebih until 8lebih... Haaiii...

Memang aku menyampah gila kerja on the weekends kalau kat spital yg ala-ala ulu ni. I have been lucky in the past 2 years where kalau aku kerja weekends pon alwiz kat the mother hospital, where still there’s some support system kalau ada apa2 yg tak diingini berlaku kat patients. Memang busy gila berbanding dgn spital kampung cam gini, tapi at least there's alwiz support, whether it be learning or professional development or emotional support. Aku je yg suka komplen sebab busy & pasal nurses yg kureng bijak kat wards. Skang ni terpaksa plak cover spital lain yg hampes ni. The week after tomorrow even tak best coz kerja malam for 2 wks kat lagi satu spital yg lebih sengal. Itu la kerjaya HR, they have the power to control people's lives... terasa cam haiwan kat farm terpaksa la buat apa saja yg dijadualkan, walaupon secara tertulisnye apa yg diorang buat tu not legal.. but yet, doctors never get the workers' rights or the human rights yg dilaung-laungkan org tu.

Monday hari tu masa start kerja malam kat spital senget ni, aaiisshhh, memang tak best. Aku ni memang jenis yg cepat rasa tertekan kalau tercampak kat tempat yg takde orang, gelap gelita & senyap sunyi. Pendek kata, kalau aku kena kerja kat rural area where its excruciatingly quite & slow, memang aku rasa aku akan ada code blue in my brain. The memories kerja kat whoop whoop dulu memang quickly creeping back at me sejak start sini Monday ari tu. Ye aku memang tak suka kerja kat spital kampong di Australia ni.

Hari ini, Monday, 18th Oct 2010.

Seb baik the other teams dah datang balik. Senang sket nak jaga sumer patients yg ada pelbagai medical & social issues. Aku punye mood ok sket hari ni coz dah ramai org. Still aku tak suka kerja sini. Kerja sedikit okay than the night & the weekends, but still crap. Bersyukur jugak coz sejak aku kerja sini, ramai member2 dari hospital lama tu ada buat rotation kat sini, & jumpa new other docs, mostly my junior or the IMGs.

Terus-terang aku cakap, aku tak suka the ambience kat sini. Terasa aura ke-racismnye kat sini, esp. dari misi-misi kat sini. Walaupon tak semua, aku seriously terasa sebu bila kena berurusan dgn diorang. Aku pernah ckp dulu kat my other posts earlier... suasana kerja kat sini.. kalau kau new, pompuan, orang asing.. memang strike 3 lah oleh nurses/some patients & their families.

Hai... bila dah stress setiap hari cam gini, makin banyak la aku amik caffeine... hafta watch out nih.. kang hangus otak aku. Seb baik dah tua (sikit je!), dah blaja sket cam mana nak mask the stressed symptoms. Kengkawan baik kat tpt kerja je bleh baca muka aku kalau aku stressed masa kat spital. Eh, tapi, rasa cam setiap hari je aku buat muka kan... hahahaha.. takde lah. Still kena control ayu walau apa pun situationnye... menten doctor cun =P ahaks... (apa aku merepek ni..)

Ramai org kata the job I'll be doing in the next 2wks lebih merana (nights covering satu hospital kat lagi satu spital sengal tu). Aduhai... Aku cuma mampu doa setiap hari sebelum tido & bila bangun nak kerja so that kerja aku dipermudahkan & aku diberi kekuatan olehNYA menghadapi segala circumstances at work nanti. Kumpul doa/ zikir banyak2...

cartoon tribute to www.CartoonStock.com

2 comments:

Lady of Leisure said...

hi dear... how r u? lama tak singgah sini.. i was away... hope u r doing fine.. take care yeah.. :)

=) said...

hello dear, thanks for visiting. :) ada gak org nak singgah. hahaha.
wah best u gi taiwan. naak ikut!!
u take care tu. nanti bubuh lagi gambar byk2 + peta taiwan tpt yg u pegi tu :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...