... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Thursday, October 14, 2010

Sangat letih...

Ya, letih gila. Worked on the weekends, nights lagi tu, in ED. Macam biasa la, busy gila. Penuh dengan cases yg buang masa. E.g. exacerbation of psoriasis yg dah bertahun2 & siap ada dermatologist sendiri lagi tapi pasal dia tgk tv mlm sebelumnye yg infected psoriasis bleh kena kat organ dalaman & anak dia bleh mati kalau tak treat so bawak la anak ni gi ED. Sanggup tu tunggu dlm 7 jam before being picked up by me. Duh! Kalau diorang komplen, memang aku hambur kat situ gak, seb baik diorang sabar je.
Ada lagi satu peristiwa best, nurse gaduh dgn doctors, semata-mata tak nak kasi doctor call family konon-konon dah tgh malam tak perlu call. Bodos betul, kalau dah patient tu tinggal sorang2 kat cubicle, patient tu plak ada Down Syndrome, post ictal (lepas seizure), nursing home takde org nak angkat fon coz understaff... cam mana nak treat patient tu. Mana bleh treat patient membabi buta. Pas tu kena marah dgn nurse tu kata doctor tak hormat family patient nak tido. Eh????? What the..****??? Bos aku gaduh2 gila2 tak puas hati nurse tu marah semata2 doctor call family at midnight to get more info about the patient. Sepanjang malam tu haru betul.

Kejadian karut ni berlaku pagi Isnin tu sebaik saja aku habis night shift. Pagi tu abis je shift aku dpt fon call dp the
other spital yg aku relieving at the moment, apsal aku takde kat tpt kerja. Aku dah penat2 tu, sure la naik darah kan. Tak guna betul la si HR tak kasitau the other hospital yg aku covering nights ED over the weekend, aku tak sepatutnye gi kerja pagi for the next 3 days kalau ikut legally. Tapi tak, diorang tak peduli tu semua, yg diorang tau nak isi the gap je. And aku dijadualkan utk kerja pagi kol 8am Tuesday, while its not even 24hours after aku finish my night shift on Monday a.m. at 830. Aku minum coffee byk gila so that I would stay awake all thru out the day so that aku bleh tido mlm tu. Then kol 11am cam tu the HR at the other hospital called byk kali marah2 kat aku apsal aku tak gi kerja, blablabla... Memang la aku marah gila! Dia suruh aku kerja night shift lagi kat spital tahi lagi satu tu & bebel2 kat aku kata aku tipu la blablabla. hhheeeeeeyyyy ini sudah lebih ni. Mangkuk ayun betul mamat tu. Aku ckp la ok aku kerja mlm tu tapi aku nak my deserved off days coz aku memang penat gila dah ni. Dah lepas marah2 tu, aku pon marah2 gak dlm fon, dia kata kerja mlm tu & tido now, ok days off tapi kena kerja weekends ni long shifts. Bodoh piang betul.
Aku memang nak jumpa si HR kat spital aku tu apsal dia bangang gila tak communicate with the other hospital menyebabkan jadual aku ntah apa2, pas tu tak pasal2 aku kena marah while diorang yg bullshitting with everything, dah tu compromizing my health + patients safety yg diorang memang tak kisah langsung kan. Aku nak ungkit balik hal dia janji mcm2 asalkan aku kerja nights in ED. Last2 aku kena tipu.

Ok, kisah aku kerja malam kat spital yg ala-ala pedalaman ni. Oh my God!! Dah la aku jaga satu spital tu.. surgical patients, medical patients, cardiology patients, critical care patients, short stay in ED. Busy nak mati. Penat nak mati jugak coz aku cuma mampu tido about 3hours after all the drama siang tu & all the coffee I had thinking that aku kerja pagi on Tuesday. Aku dah dgr mcm2 bad stories about the hospital from my colleagues yg dah kerja situ. Now aku yg kena go thru that.. oh... memang bullshit. Sedih gila aku kena kerja kat situ until next week. And another 2wks of nights at another hospital ntah apa2 yg di pedalaman jugak.
Sedih gilaaaa....
No wonder la no one especially Aussies nak kerja kat rural hospitals... its all bullshit.. dipendekkan cerita, most rural hospitals dont care about
patients care, yg diorang kisah ialah cam mana nak jimat duit funding to run the hospital.

Ni aku nak citer my driving to & balik from that hospital on Monday night after berjaya rehat cuma 3 jam je. Its in another suburb yg jaaaauh gila from my place. Ni on the way nak gi cherry picking, kira dah almost there.
Its 25km frm my place to this bloody hospital, so total up 50km la dah pegi balik kan.
I was soooo tired already driving to the hospital at around 9pm, mmg susah nak pay attention on the 100km/hr Monash freeway & then the 80km/hr FTG road & Burwood Hwy. Dah la gelap, aku tak pernah gi spital ni, cuma nampak on the way nak gi cherry picking itu hari je. Aku drive slow je, seb baik tak kena hon.
On the way back tu lagi penat. 11jam kerja. Busy. Balik guna same route, cuma skip the Monash (M1) freeway amik terus jalan FTG & then Princes Hwy coz M1 lebih busy pagi2 than mlm2. pagi tu plak jalan jam, kenderaan sekeliling semua mcm org gila tak nyempat2 nak gi kerja la tu. Sangat-sangat penat. Seriously hard to pay attention on the road & keep the same pace like everyone. Menggigil2 je drive tu. Sakit satu badan. Sakit leher. Sakit kepala. Nak bukak mata pon rasa sangat seksa. Aku doa-doa supaya aku selamat sampai rumah, takde apa2 jadi. Teringat a few friends have had some accidents on the way back from long shifts, either day or nights. Aku tak nak jadi cam tu. Tapi tu la, HR bukan peduli pun, agaknye nak tunggu ada doctors yg mati on the road baru nak tukar timetable kot.
Bila sampai je rumah terus pengsan, ingat nak bgn awal sket so that bleh masak dinner best2 sket utk hubby. Tapi gila aaah, aku bangun bila hubby dah lama balik rumah from work. Tu pun berjaga only for a few hours, pas tu malam tido lagi sampai la subuh pagi semalam. Haaaa... sampai cam tu letih gila kerja malam ni tau.

Semalam aku tak buat apa sangat coz penat gila. Pagi tu dah bgn awal, I made breakie for hubby; some swirl potatoes, grilled tomato with cheese, buttered mushrooms, omelet, roti bakar. Puas la jugak hati coz dpt makan breakie dgn hubby. Malam plak masak nasi lemak sempoi. Siang didnt do much, just rehat, kemas2 rumah, book-keeping, some other stuff termasuk running my restaurant on FB :P

Today penat lagi, rasa cam drained gilaaaa. Oh ye, semalam twisted my back & couldnt walk much, sakitnye sampai hari ni. Harap2 aku akan cukup rehat sampai the next shift.

Here are some readings yg best from The Age, suratkhabar Aussie. Enjoy!!

Article yg 1st ni aku sokong sangat2 their general idea walaupon there's a few Aussies tak mcm dlm article tu. Tapi seriously, diorang bleh kutuk org mcm2, now apa rasanye bila org luar label them like this to the world... haaa...
http://www.theage.com.au/travel/travel-news/australia-worlds-dumb-blonde-20101013-16k09.html?rand=1287030630227?autostart=1

Article yg 2nd ni plak about the thing yg menyusahkan hati semua doctors. I'm quite shocked that the article cuma emphasize pasal org tipu numbers to get funding. They should have highlighted the issue that seriously patients care & doctors health memang akan deteriorate significantly.
http://www.theage.com.au/national/hospitals-fourhour-rule-queried-20101013-16k0p.html

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...