... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

=)

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, October 20, 2010

Our walk

Saban hari terpaksa aku menghadapi hal2 yg menyakitkan hati aku kat hospital tu. Nak cerita macam malas, coz nanti panjang berjela-jela. Last-last cerita jugak, and it will end up long even though initially malas & ingat nak jot down short & simple. Heh!
Cerita hampir sama setiap hari, biasa la aku kan. Dah aku menyampah dgn cara si hodoh-hodoh itu layan kami doctors asing, aku malas nak kisah hal2 remeh-temeh that dont help with my professional development, aku menyampah itu-ini. Semua tak best kan. Ward jobs memang tak best. Entry cam gini mesti Orang pon bosan nak baca.. hahaha.. kalau ada la org yg terasa nak baca. Hmm.. takde la semuanye tak best. Some of the colleagues yg aku dah biasa jumpa kat mother spital tu kerja situ which makes working there is bearable, & coz its an ulu spital the scenery is quite serene.

Oh lupa plak. Satu menda best yg berlaku hari ini ialah METCALL then it went to CODE BLUE, sebab the med reg's semua muda2 & kurang experience. ED consultant datang as the most senior ppl there. I had to
go coz I was in the CODE team as a Critical Care Unit HMO. Ni la satu2nye menda seronok kat tpt kerja tadi.
Yg tak bestnye, ntah apa2 nurses still nak kurang ajar berlagak hebat kat situ. Masa that patient nak recover from the hypoxic attacks, diorang bleh je perli2 docs.. "So are we just going to sit here & watch the patient, without doing anything?" Bengong. Sometimes these kinda thing kita takleh agressively nak treat, hafta step back to let the patients recover themselves.
Hmm kalau kat spital besar tu sure ramai seniors yg datang help out & nurses tak brani nak buat onar kat situ coz when a CODE is called it means business and it is a serious business. I guess, being in this ulu hospital will force us to actually think quickly coz tak banyak support, at the same time toughen up as a person, also force us to learn the hard way perangai2 manusia2 yg tak significant ni semua.

Dalam banyak2 kesengalan tu, ada satu ward clerk yg baik dgn aku sejak 2nd aku kerja situ. Dia kasi aku muffin. Dia kasi aku muffin tu sorok-sorok, ckp jgn tunjuk orang. Waah, aku mmg syukur sangat coz by that time aku seriously dah lapar & dahaga gila sampai rasa nak muntah. Rasa nak nangis pon ada. Terharu beb.Dia ckp yg dia slalu kasi kat docs yg dia suka je.. haha.. dlm hati aku, brapa kerat sgt la docs yg diorang2 ni suka selain dp consultants yg diorang sucking up slalu tu. hehhehee. Dia jugak ckp kat aku slalunye ada cleaner sorang ni akan volunteer amik some munchies utk patients
things like cakes, muffins, biscuits, etc. And dia sangat pantang kalau doctors rasa amik secubit. Kawan aku pernah kena marah gila2 pasal dia guna satu cawan kat tea room utk minum air sebab dahaga sangat. Eh, apa ke hal cleaner nak marah docs just because of that? Gila kan. Kitorang selalunye kerja non-stop sampai dehydrated gila & takde energy langsung, yg terpaksa curi-curi makanan tu pun slalunye sekeping biscuit besar limau nipis yg dipenyekkan je, bukan luak pon tong biskut tu. Tapi tu la, aku sangat terharu. Aku sorok the muffin panas tu on my lap masa buat kerja kat computer, then makan sorok2. Haai.. serious rasa cam anak tiri (aku nak perasan jadi Cinderella). Seb baik dapat gak secebis makanan.

Today was a very nice day outside. Max 20°c kot. Best driving back from work & cuaca panas. Aku pasang aircond half of the way, awal2 tu je, pas tu pasang kipas or bukak tingkap. Aku suka drive in this kind of weather. Pas tu drive laju2 along FTG road & Monash Freeway. Best, bahagia je.
Lepas hubby balik tadi, kami went for a walk kat a different neighbourhood then usual.
Mostly kawasan Chadstone la mana lagi kan. Kadang2 kawasan jiran je iaitu Oakleigh or Huntingdale, rarely Ashwood area. Tadi kami pegi ke Mount Waverley, just jiran sebelah south east of Chadstone. Terkenal as a family neighbourhood.
Refreshing.
Tak amik gambar byk sgt coz saja nak menikmati the sun (but time tu dah sejuk balik dah), & we borak2 more this time. Ni je yg sempat, tu pun lepas this mamat senget naik beskal hon kitorang suruh aku amik gambar tepi lake kat Scotchman's Trail yg kami lalu tu, instead of amik gambar kat bike trail. Hehehehehe.. ye la, aku sedar salah aku... =P Tu haaa gambar kat sebelah ni lepas kena hon.

Ada a few tasik besar behind this semak-samun.
Hmmm... its more like a swamp to me by the look of it.
Along FTG (Fern Tree Gully road) inbound heading to Huntingdale road & Princes Highway.
Dah nearly 7pm, tak byk kereta dah.

4 comments:

Lady of Leisure said...

kesian u dear.. tapi dalam banyak2 yang kerek tu ada jugak yang baik hati n kasi muffin kat u.. so sweet.. hehe..
yang last tu cantiknya bunga.. i ni pantang nampak bunga.. tapi i bukan minah bunga tau.. haha..
:D

aku pencerita said...

hidup ni byk dugaan.....n itu yg jdkn khdupn kte bermakna n menarik...
semoga tbh mghrungi hdup nie dearz..

eynda said...

Teruja tengok gambar last tu...bunga cantik!!

=) said...

Lady,
seb baik ada org baik2 cam gini, kalau takde langsung mmg la kesian gila kami. I still dont kno la bunga apa tu. Nanti I tanya member2 I yg tau. Mmg cun, tapi bukan sakura yg mcm kat Japan tu tau.

akupencerita,
begitulah kehidupan...

eynda,
cantik kan? i kadang2 petik & tabur2 atas kereta, kasi nampak cam kereta org yg diraikan.. hahahha.. saja gatal tangan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...