... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

=)

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Sunday, October 24, 2010

Tag makanan

Okay, ni tgh pagi2 buta, tgh berusaha nak stay up coz mlm nanti kerja. Yup 12hours setiap shift for the next 5nights, off a few days, then mlm lagi, then straight to morning. Utk ke sekian kalinye, bodo kan sapa yg buat timetable ni? Hehehehe. Memang slalu 2dys before night shifts aku akan dah start adjust biological clock supaya cukup tido before starting the first night. I've noticed that its getting more challenging now to get ready and definitely very difficult recovering from night shifts, that I now need more than 3days to get back on track. Semakin lama semakin penat. Huh.. now dah masuk training, means longer shifts at the hospital as more responsibilities on the shoulder.. tak tau la aku ni boleh tahan ke tak. Badan dah makin tua, otak pon rasanye makin mengah.. aaaiiii....

Walaupon aku lega dah abis kat spital sengal yg aku cover tu Friday baru ni, Spital mlm nanti adalah one of the other spital sengal yg associated to the mother hospital that I'm usually at. So I really hope & doa byk2 ni supaya aku survive this 2wks of kesengalan kerja kat hospital sengal. Aku benci (with passion!) kerja night shifts on the ward. I would rather night shifts in ED than on the ward. Dah brapa kali aku cakap aku tak suka kerja kat ward? Juta2 kali dah kot.. hahahhaa.. Aku belom bosan lagi ulang menda ni for many more times.. hehhehehee..

Anyways, patutnye ni aku study some bits for tonight, bukan merayau-rayau kat internet kan. Hmm.. tak berapa lalu la, nyah. Tgk webbie mekap lagi best kot.
Sejuk sangat2 ni, terpaksa pasang heater. Oh ye, ni tag makanan from Lady of Leisure. Sabar je la, dia paksa aku buat tag ni. Hahahahahhahahaa... takpe, aku buat jugak (aku mmg suka buat tags/survey). Gua dah la tgh lapar ni, tadi dinner kol 9pm & now dah kol 330am.. aaaiiiiiii...
Here it goes, Lady =) Lady, susah la soalan-soalan ni, I love food!!.

1. Bagi 3 makanan yg korang paling suka dan sila bagi specific nama makanan tersebut and the way you like it.
  • Of course kuah tempoyak yg mak slalu masak tu. Tak kisah kalau tak byk udang or ikan, yg penting kuahnye pekat sederhana, pedas, & takde daun2 yg tak diundang. Sedap dihirup begitu saja. Nyaaammm..
  • Sate daging yg mak slalu beli each time aku balik M'sia. Sedap menjilat lidi.
  • Kerabu yg mak slalu buat. Tak kisah, mangga muda ke, kacang botol ke, dedaunan yg aku tak tau namanye ke, jantung pisang ke, pucuk paku ke, yg penting mak punya paling sedap.
2. Dua jenis air apa yang paling korang suka?
  • Air kelapa muda. Nak yg takde ais, tapi tak nak yg suam.
  • Mocktails. Nyaaammm.
3. Which type of food yg korang prefer, pilih 3 sajo : Malay, Indian, Chinese, Japanese, Western, Italian, Mexican, Arabian?
  • Malay
  • Gourmet food
  • Spanish
4. Apa makanan yg korang paling expert masak? Dalam kata yg lain, takyah tgk resepi tapi at the same time bile org lain rasa, org akan kata "wahhh, gila sedap".
  • Hehehehe.. aiseh, aku mmg tak pandai masak banyak menda. Tak nak perasan but my best mungkin (mengikut selera hubby cayang) soups esp. chicken soup, laksa kedah, nasi goreng cina, chicken/beef pie, chicken curry, thai minced meat in a cabbage cup, nasi kerabu, sambal, sayur goreng. Desserts tak pass lagi.

5. Semahal mana korang pernah bayar untuk makanan korang?
  • Masa bday dinner Dr. MJ yg berselera luxury, kami pegi ke The Press Club in Melbourne city (owned by a very renowned Aussie chef, also one of the Aussie Masterchef's judges), per person kami bayar AU$120. Tercekik youuuu.. sampai skang bila fikir pon rasa cekit gak.
6. Beri nama restoran favourite. Apa makanan kat situ yg paling sedap?
  • KL Tower revolving restaurant (lupa nama restoran tu). Semua la sedap. Terliur bila fikir.
  • Kelab Darul Ehsan kat Ampang. Aku membesar having their food each time we eat out for a special occasion. Aku mostly suka the black paper steak + their mocktails + mini burger for kids.
  • Chili's. Burger yg abah makan hari tu saaaaangaaaat sedap. Same with the beef steak yg hubby & my brother makan. I had lamb, I dont usually like lamb, but this one sedap!
  • Black Canyon. The steak.
  • Eden. Masa kecik dulu abah pernah bawak a few times, I remember having this huge lobster.. uuuuuu sedaaaaappppppp!
  • Di kaki bukit Genting Highland punye restoran mamak. The best food ever: their tandoori chicken.
  • Porgie + Mr Jones, in Hawthorn, Vic. The best breakfast ever, walaupon takde hashbrowns kegemaranku.
  • The Water Front, at Crown, Melbourne City. The Deck, at Crown, Melbourne City. The Live Bait, in Docklands, Vic.
7. Ayam, kambing, lembu, itik, burung puyuh, burung wak-wak, rusa, landak, merpati, ayam denak. Mana satu yg korang suka?Kalau korang ada suka yg lain, tapi aku tak list, bgtau aje la.
  • Aku suka Seafood, mainly fish, ketam, sotong, kerang, lala, atok. Haiwan darat sumer tu kurang sket, tapi kalau ada bedal saja. I've tried kangaroo, puyuh, ostrich, telur penyu & arnab.. aku sukaa! Kat Aussie ni slalu beli ayam/beef halal je coz malas nak cari & fikir nak masak apa. Teringin nak rasa rusa, landak, itik, belalang, kuda, unta.
8. Restoran/cafe pertama korang dating bersama pasangan? Dan makan/minum apa? Kalau korang ingatlah kannn.
  • Dating pertama ever hanyalah di food court at Melbourne Central. Student kan masa tu.
9. Apa makanan yg selalu remind korang terhadap pasangan korang?Kenapa?
  • Nasi lemak + roti canai, coz both of us are deprived of makanan sedap2 di M'sia mainly these 2. Nak buat sendiri tak best & malas. Hehhhehehe. Spagetti bolognaise, hubby hebat masak ni, lagi sedap dp aku masak, coz dia Aussie. Tart nenas & rendang, aku yg mula2 tak minat jadi suka sebab dia suka. Kettle's Chips perisa Chilli yg hubby suka sangat2. Sambal petai yg hubby suka, walaupon aku biasa2 je kat petai tu.

10. Kalau pegi rumah orang, korang selalu berharap orang tu hidang apa?
  • Tak kisah, asalkan org tu masak sendiri. Tapi kalau yg tak terhormats tu, aku sanggup makan luar =P
11. Makanan yg korang mmg tak buleh nak telan langsung. Samada tak sedap atau tekak korang dah kembang.
  • Yg ni the people who are close to me tau pasal ni.. makanan yg dimasak oleh yg tak terhormats itu (referred to a grp of 'ppl' sahaja okay).
  • Makanan yg tawar & takde rasa, or yg hanyir satu macam. Tapi kalau dah kerja kat spital & takde makanan & kebuluran, makan je la yg tawar & takde rasa. Yg hanyir tu aku sanggup pengsan dari makan si hanyir tu. =P
  • Siput sedut!! Dulu aku kecik2 aku makan ni, suka sangat2. Di suatu hari mak baru balik dp pasar tani & letak siput hidup ni dalam besen transparent & tutup atas dia. Aku masuk dapur & ternampak siput2 ni merangkak nak lari through the besen transparent tu. YUCKS!! Sejak tu aku tak makan dah, ada la dalam 15-20thn lamanye aku tak sentuh siput sedut. Setiap kali teringin coz nampak sedap, sure teringat peristiwa itu.. haaaiii... terus tak jadi.
12. Menu raya paling disukai.
  • Laksa Johor.
  • Sate, kuah kacang, lontong hijau tu (satu set).
  • Roti jala.
13. Jajan/Cikedis favourite?
  • Segala macam. Hahaha. Aku memang suka junk food. Especially Twisties perisa bbq pedas tu, kerepek ubi, potato chips biasa.
14. Beri dua makanan yg mak korang masak yang korang suka?
  • Mana cukup 2 je. Hahaha. Tu yg kat atas tu dah lebih dari dua.
  • Lagi.. sambal mak.
  • Kari mak.
  • Rendang mak.
  • Roti canai mak.
  • Bubur nasi mak.
  • Jemput-jemput mak.
  • Cekodok mak.
  • Bihun sup mak.
  • Bihun/ mee goreng mak.
  • Kuih raya mak, especially choc chips yg menjadi kegemaran aku & adik aku masa kitorang kecik dulu. Hmm... rindu choc chips tu, rasa nak nangis.
  • Dan lain2 yg mak masak yg last aku rasa 25th Sept 2010 hari tu or even before that coz aku kat sini :'(
15. Makanan paling pedas korang makan? Sapa masak?
  • This Maggi Tom Yam masa dia mula2 kuarkan dulu.. Fuh! Tangkap nangis & muntah beb. Lagi satu, this cili yg aku tergigit.. jalapeno, member aku kasi. dari garden dia. Gila aaahhh.. aku kalau tergigit cili padi pon dah boleh nangis, inikan pula jalapeno.
16.Korang kalau jumpe org yg tag korang ni, apa agaknya korang nak hidang/belanja?
  • Hmm.. tak tau apa. U nak apa Lady? I tak berapa talented masak, but if u come over I'll try to masak my best. Then I akan bawak u makan breakie kat Porgie + Mr Jones. Sedap wooo..
17. Sile tag 5 orang dan paksa mereka buat tag ini.
Tak tau la org nak buat ke tak. Tapi aku ingat nak tag mak aku & adik aku, agak2 diorang buat tak? Hahahaha. Selebihnye yg dlm bloglist aku tu AND korang2 yg rajin baca blog aku. Sila buat tag ini, tengok perut korang bunyi2 cam aku punya perut tak bila buat ni. Hehehehhee...

4 comments:

lemongrass said...

Hikhikhik...nampak sgt you tgh rindu malay food esp yr Mum's bila u jawab tag ni. Ada drools keluar tak bila u typed the answers? ;-P.
I nak suruh my Mak masak paru goreng n kerabu when she comes here next week cos I betul2 rindu nak makan paru goreng n kerabu!
Klu you dtg rumah I, sanggup tak nak makan my food or maybe I jadi one of the 'tak terhormats'? hehehe.

=) said...

LG, no no no no nooooo.. jangaaan.. never ever samakan diri u dgn those tak terhormats tu, nanti i bunuh diri sekarang jugak!! yg tak terhormats tu khas utk a grp of ppl that have been continuously hurting me, my fam & hubby for the past 10yrs i'm here la. kalau i dtg ur plc nanti boleh citer panjang ;) mebbie thats y i keep on missing m'sia & my family & keep on feeling miserable kot.

nwys, yeah, seriously drooling when i filled in the answers for this tag. hehehehe. of course bila i datang rumah u haaaa... balik melb nanti kena ganti the whole wardrobe with a bigger size clothes :P

oh ye, u kenaaaa buat this tag, like lady paksa i buat. ahahahahahahahahhahahahaha.

Lady of Leisure said...

wahahaaaa.... tq sebab buat tag ni.. btw, kalau jumpa teringin i nak rasa your vanilla bean panna cotta yang u buat itu hari tu.. i dok telan air liur je nengok gambau.. i dok nak try sampai sekarang tak try2 lagi hehe..

=) said...

of course la lady. hahaha. i mmg gemar sangat tag2/survey2 ni. mengisi kebosanan hidup + one of the many ways to actually learn about others & also ourselves.

yeah, jemput datang ke melbourne bila senang, nanti i buatkan u byk2 panacotta okay. if kat m'sia kena cari that cream thing, hari tu i balik kL tak jumpa pulak, mebbie tak sempat cari lagi kot.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...