... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

=)

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, October 27, 2010

Night shift n pager bengong

Typed at work. Berehat jap.
Lagi bebelan aku di pagi-pagi buta ni, pasal kerja. Sure korang bosan punya la. Dah kata ni blog aku kan. ‘Aku’ synonym dengan ‘bosan’, tak pon ‘weng’. Hehehehhee…

Setiap kali aku drive pergi or balik kerja kat spital hutan ni, aku mesti rasa keawang-awangan. Kadang rasa cam fikiran aku ntah mana-mana je, tetiba ada kereta depan aku. Slalu rasa focus lari. Takde la ngantuk pun. Mebbie coz aku penat, plus dalam hati nyampah kerja situ.

Haa.. aku sort of perasan yg kalau aku kerja malam, aku slalunye makan proper meal sehari sekali saja iaitu dinner sebelum pergi kerja. During work time, just minum air panas tea/coffee/milo and kalau ada masa instant stuff e.g. instant soup, chocs, roti. Jarang sangat aku akan ada masa nak makan properly as we all should during work time. Selalunye some teguk air suam only coz takkan ada masa nak stop & drink. Nak gi toilet pon kadang2 rasa bersalah.

A hospital doctor, no matter what u do, is a highly stressful job. Especially if u actually hate what u r doing. Macam apa yg aku tgh buat skang ni. Benci kerja ward, especially after hours/ public holidays. Aku benci pager bodoh ni. It is especially daunting kalau u r tired, lapar, stressed. That’s why la penting to refresh urself afta every few hours. Dah la long hours.

Now slowly & slowly I learn to make time for ME: toilet, drink, some munchies, sit & breathe. Like wat my bosses say all the time, “In the end u hafta look afta urself coz u r the carer of these patients.” Yup, now unless if there’s a code, most of the time aku just nak take my time.

Aku baru je dapat satu page kata “ward XX bed #XX, requires urgent review for an IDC please.” URGENT? Heh!! IDC ialah in-dwelling urinary catheter, utk org yg takleh kencing. Kat aussie ni, nurses tak boleh buat IDC men (unless special circumstances), sumer docs kena buat. Diorang boleh buat IDC women je. Logicnye aku tak paham. Dua2 sama. Kalau nak kesah pasal prostate, hahaha je la, coz jarang akan perforate the prostate during IDC insertion. Saja malas tu. AND.. it is never an emergency thing, unless for a patient with compromised acute renal failure or in a trauma.
Disebabkan takde return number, and diorang suka suki je nak ckp tu urgent, aku tak nak reply. Takde moral langsung sapa yg hantar tu. Kalau nurse kat ward lain sumer akan check fluid balance chart first & at least buat bladder scan baru call aku. Ward ni memang takde moral pon. Selalu call aku tak brapa nak fikir first. Kalau call aku sure nak cakap patient ni need ‘urgent’ review on so & so & so. Ye la tu, urgent sangat la tu. Kalau critical sangat apsal tak panggil code je? Mengong. Nurses kat sini mmg suka sibuk menda remeh-temeh. Contoh yg ni & contoh suruh document satu perkataan, kalau tak takleh treat patient. Alasan, doctor's order & diorang ikut je. Kalau ikut bahasa sini, ini dinamakan being 'anal'. Kadang aku terfikir, diorang ni pegi uni tak before kerja jadi nurse? Ikut je doctors' orders & diorang cuma menjalankan perintah? Kakakaka. Kelakar, bila docs kasi advice/plan boleh pulak melawan tak nak ikut. Cam mana tu?

Boleh tak aku ckp aku memang menci dgn kerja nights on the wards? Apsal la HR tak bubuh aku kat ED je for this stoopid 2 weeks of cover job.


Anyways, ni dinner aku tadi. Tak boleh tido, so bangun awal arvo to cook. Lauk simple je yg mampu, tapi nak bubuh gak gambar. =P

*aiseh hospital ni punye internet punye la lembap. kat rumah nanti la aku bubuh gambar tak seberapa tu*

ok, dah update gambar.
Asparagus, squash, broccoli, sos tiram, garlic, ikan bilis, cili.

2 comments:

Lady of Leisure said...

highly stressful job hehe.. sabar dear sabar.. i think i dapat rasa yang kerjaya as a dr ni memang sangat mencabar sebenarnya kan..
kalau dengan pesakit pulak macam mana dear? hehe

=) said...

no wonder la i ni weng slalu lady. kalau kita jumpa nanti u jgn semput plak dgn kesengetan i ni. hahahahhaha.
patients? hehehhehe.. of course ada ceritanye. nanti i kumpul ilham dulu :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...