... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Monday, January 24, 2011

Another day

Takde menda sangat hari ni selain dp baca stuff. Then by midday afta Zohor I decided to go to Chaddy saja buang masa. Semalam tak cukup lagi buang masa. Heh! Teringin Boost 2 in 5 juice tu sebenarnye.

Kalau tak tebas tumbuhan liar kat blakang rumah ni soon, nanti jadi
hutan belantara la lagi... Tu rumpai kuning dlm gambar atas tu dah naik dah...
Petang plak tetiba rajin buat roti. Aku hari tu try French bread nyer function kat breadmaker aku. And hasilnye adalah roti yg sangat lembut di dalam. Lagi best dp white bread. So aku ter-ada idea nak guna the dough to make sardine rolls. Sebelum merayau tadi, aku dah start function 'dough' guna recipe French bread tu. Balik tu aku buat the intinye. Sepanjang pengalaman aku buat roti selama ni, aku perasan yg the dough is very melekit & bouncy. Selalu aku letih nak knead semula or nak guna rolling pin kat dough roti. Tabik spring la kat TTM rajin buat bentuk2 bagai each time buat roti. Agak2 kalau aku rajin menguli roti arms aku nanti ada gaya Michelle Obama's arms tak?

Ni la rotinye.

Tu dia nkau! Pecah abis! Biasa la mak dara buat tak reti sabar & cermat.
Seb baik sedap. Krispi kat luar, gebu bangat kat dalam. Macam French bread. Nyaaam!
Masuk ikut urutan breadmaker aku, dari atas ke bawah
Boleh la hubby bawak bekal esok. Esok-esok lagi nanti boleh la aku try recipe yg sama utk buat herbs rolls, french buns, ke apa-apa ikut kerajinan aku.

3 comments:

Diela Zaimi said...

hai dear...
lama x komen kat sini...x sempat sgt...just blogwalking then offline...
anyway, nampak sedap sgt roti tu...kalaula i pandai buat mcm u... ;)

Lady of Leisure said...

i nak kene beli BM jugak la nampaknya, smlm buat chapati, lenguh tangan nak menguli, dough dia macam liat la kan... kalau ada BM kan sonang..
roti tu pecah takpe janji sedap hehe... yang bunga kuning tu rumpai? rumpai pun cantik, kalau i i bior jer rumpai lawa2 gitu, jadi macam perenial garden hehe.. yang bunga purple tu pun cun giler..

A~ said...

aloha diela. thanks for visiting. tu la kan. i pon busy giler2 gak. kalau blogwalking pon skadar tengok then kuar balik. bosan la hidup takde social gini. :P
heheheh roti tu seb baik sedap. kalau tak ke tong sampeh jawabnye. nak makan menda2 ni kat sini mmg kena paksa diri jadi bijak sket utk buat. susah dpt makanan halal yg diyakini kat sini, unless buat sendiri.

lady, my dad ckp breadmaker kat m'sia mahal. dia siap suruh i beli lagi utk bawak balik m'sia.. whooohooo ntah bila i balik m'sia nanti thn ni tak tau la. u meh sini boleh nyopping breadmaker.
tu rumpai2 tu tak lama lagi kena tebas. i sakit jiwa tgk rumpai2 semak kat rumah. tapi betul la u ckp, mmg cun jugak even tho cuma kasta dia rumpai je. hehehhee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...