... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

=)

Lilypie - Personal pictureLilypie Maternity tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Sunday, January 02, 2011

Great Ocean Road: Port Campbell National Park1

Okay, since dah tepu jugak aku dok baca pasal clottings, haemorrhage, intervention sumer tuh, now boleh sambung re: our journey to the infamous Apostles & 'makam' London Bridge yg terletak di Port Campbell National Park. Lepas dah menyejuk-nyejukkan diri kat Cape Otway lighthouse tu, kami teruskan perjalanan. At this point, even before samapi kat Cape Otway tadi, jalanraya pon dah better & more kinda inland. Banyak farms & view yg cantik2. Went straight to Port Campbell, pekan kecik atas sket dp Apostles tu & check in kat our cottage (aku panggil cabin), namanye Eastern Reef Cottage. Huhahuha jap then kami went back to the National Park which is about 15km back from our penginapan tadi. Cuaca pon dah bertambah cerah walaupon aku tahu nun di hujung sana awan-awan hitam tengah bergerak towards us.

We stopped at 3 places, a few kms apart from each other. 2 early stops amik gambar byk gila.
Oh ye, gambar2 dlm ni byk campur2 from my family's cam & my camera. Then baru sedar my camera battery dah nak kiok, lupa bawak charger plak.

Semua kesejukkan. Aku plak tunjuk kebal mati-mati taknak pakai jacket
Tengok awan hujung sana dah turun hujan lebat.
Cantik sgt laut & ombak, tapi tak boleh turun ke pasir.. bahaya!
2nd stop: The great Twelve Apostles (yg dah tinggal 7 coz of tanah runtuh a few yrs back). Alhamdulillah aku dapat tengok when it was still 9 biji in 2003 dulu.
Ni favourite shot aku of my family kat depan papan tanda nih :P
Kat sini jugak sapa yg rasa kaya boleh la sewa helicopter utk tengok scenery.
Murah je, ribu-ribu Au dollars je sekali round.
(Silap haribulan angin kuat gila chopper masuk laut.. ehehheeh)
Dalam hati.. "kempiskan perut!!Okay.. senyum!!" Saja perasan model calender.. weekkkk!
Hensem eh adik aku nih. Sila klik kat gambar utk usha senyuman manis itu
dgn lebih jelas. Ada sapa-sapa berminat nak berbisan dgn mak aku?
Tengok la sumer giant cliff ni. Indahnye ciptaan Allah swt. Subhanallah..
Tapi takleh turun or go luar dari pagar. Bahaya.
Gambar zoom. Aku tak tau batu mana satu yg dikira dalam 12 apostles tu.
Kira semua ada la dalam puluhan jugak. Zoom je.
Nampak tak on the right tu deck tpt org jalan to view the giant rocks?
That's as close to the rocks as allowed for now.
Ada tangga to go down tapi strictly prohibited.
Kalau tak salah this is bekas the famous London Bridge tu. First collapse in 1990.
The remains tukar nama jadi Island Archway. Then this plak collapsed in June 2009. Alhamdulillah aku sempat pegi tengok the Island Archway in 2003 before dia collapsed.
Sila google pasal the interesting story revolves around its collapse.
Matahari masa ni dah kejap ada kejap takde, cam hidup segan mati tak nak je. Masa jalan kat hujung deck tu kami perasan hujan dah start turun kat stop sana. But kami berkejaran jugak to look at the view, tak kira, dah sampai sini dah, rugi la kalau tak tengok kan. Sempat jugak la berposing2 sket sebelum semua org kuyup disimbah hujan. Lama gak duduk bawah jambatan tunggu hujan reda. Last-last aku redah je hujan amik kereta to pick up my family yg tunggu kat depan info centre tu. Then teruskan perjalanan to the 3rd stop, the Loch Ard George & stuff.

...to be continued

4 comments:

Kazaztan Team said...

bila la nak merasa pergi sini nie...menarik...

Lady of Leisure said...

subhanallah sangat2 cantik.. terlopong i tengok all the pics.. tinggi yer u, kalau lah i tinggi and slim like u.. huwaaa, tengah gigih diet ni..
btw, happy new year to u and family dear.. :)

A~ said...

Kazaztan, insyaAllah kalau ada rezeki boleh la datang sini. tapi kena cepat2 takut runtuh semuanye batu2 situ. meh la sini honeymoon :)

Lady, ha'ah, masa kami kat sini we were like.. "Whoaaaaa..." speechless. Memang sangat cantik & mengkagumkan. Hilang semua duka lara nih. :P mana der i ni slim, tinggi tu ye. :P u pon comel je i tgk dlm profile pic tu tapi tak pernah tgk ur full pic. bila nak letak?
meh sini honeymoon lagi skali sini. bleh datang kat port campbell ni, but kena time i cuti la ye (hospital hempeh tak kasi jadual lagi). happy new year lady :)

Lady of Leisure said...

i dulu comel lah jugak(ferasan kejap) now no more.. makin debab tension i.. i think dalam entry masa gi mana ntah i ada letak my pic, tapi pic dari belakang la hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...