... nukilan seorang perantau...

Detik Demi Detik...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Peluang korang nak berbakti kat aku =P

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Sunday, January 16, 2011

Cherries

Semalam aku & hubby gi bushwalking kat Langwarrin Flaura & Fauna Reserve kat Frankston. It was bright & nice. Good for relaksasi sambil menikmati keindahan alam. Nanti kemudian aku bubuh gambar2nya kat sini.

Utk posting ni, aku sambung cerita pasal family aku gi cherry picking on 23rd Dec 2010 kat Cherry Haven kat Wandin East, near Lilydale sana. Masa ni tak hujan, tapi still sejuk berangin. Hubby tak ikut coz he had to go work on that day. Tak byk sgt gambar coz kami busy petik cherries yg pelbagai tu. Best! Ada byk gak pokok yg byk buah, mostly kecik2 walaupon dah masak. I think coz tak cukup cahaya matahari. Ada more than 30 varieties of cherries here, my favourites are yg cherry kaler hitam, purple & satu lagi jenis yg rupa cam apple, rasa crunchy tak tau nama dia. Yg crunchy ni tak byk masa kami pergi tu coz of cuaca kot. And musim cherry di Cherry Haven kali ni sangat pendek coz of the weather. Hanya di bulan December 2010 saja. Tak tau la tpt lain lebih panjang sket ke, but this time byk ladang2 buahan buka for a short period of time coz spring & summer this time tak byk matahari.


Cherry merah masam
My favourite, cherry hitam. Sedap & manis
Berpiknik kat bawah pokok for lunch
Bergambar dgn 6.3kg worth of cherries, different varieties! Berat wehhh..
Small portion tinggal sini, the rest diorang bawak balik M'sia.
Ye la, kat M'sia takde pelbagai jenis fresh cherries sedap gini kan.
Ni one of the few species yg pokoknye renek belaka. Buahnye merah gelap tapi masam!
Orang panggil sour cherries, sesuai utk masak
Gaya mamat macho.. =D Aku gelak je la bila dia beria-ia suruh aku amik gambar gaya ni.
Layan je la...
Bye-bye Cherry Haven, 'til next time...

...to be continued...

4 comments:

Lady of Leisure said...

I suka cherry hitam tu sebab manis tapi kat sini kemain mahal huhu.. Dua kg dekat rm100.. Pengsan.. Hehe..

A~ said...

Lady, mahal gilaaa cherries kat m'sia. Haaa... u hafta datang sini honeymooon. Nanti kita boleh gi petik cherry lagi. Tapi u kena dtg in summer la. Musim cherry & pemandangan cantik2.

Lady of Leisure said...

Heheheee u tau2 je i ni suka pemandangan kan.. Nanti kalau nak ke sana i ll let u know earlier k..

A~ said...

:) of course. nanti agak2 nak beli tix tu, kasi tau i dulu so that i can let u kno the musim yg sesuai utk dtg sini kalau nak jalan2 tgk pemandangan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...